#Meidäntarina: Pelot voittamalla mahtavaksi persoonaksi

#Meidäntarina: Pelot voittamalla mahtavaksi persoonaksi

Noin kaksi vuotta sitten, muutama päivä ennen joulua 2015, Amanda Tuukkasen elämä muuttui, kun rescuekoira Amos muutti hänen ja poikaystävän luokse. Matka ei ole ollut helppo, mutta Tuukkanen ei enää koskaan hankisi muuta kuin rescuekoiran.

”Rescuekoirista saa koiria joilla on uskomattomia persoonallisuuksia, ja he tarvitsevat kodin”, Tuukkanen sanoo.

Yhdessä silloisen poikaystävänsä kanssa Tuukkanen oli päättänyt adoptoida koiran Espanjasta, ja he olivat jo löytäneet yhden, mutta eivät lopulta päättäneet adoptoida sitä. He seurasivat myös koiria ”Viipurin koirat” -organisaatiosta, joka auttaa kodittomia koiria Venäjällä. Eräänä päivänä poikaystävä tuli kotiin ja sanoi: ”Olen löytänyt koiran meille”.

”Amos oli jo suojassa Suomessa, joten pystyimme mennä tapaamaan häntä”, Tuukkanen sanoo. Viimeisenä kaikista koirista, jotka olivat suojassa, Amos tuli tervehtimään meitä ja me päätimme hänen puolestansa.

Amos löydettiin yhdessä äitinsä ja sisarensa kanssa Venäjän kaduilta ja vietiin rescuekeskukseen pienenä koiranpentuna. Melko pian hän sai suojapaikan Suomesta, jossa koirat elävät, kunnes löytävät uuden kodin. Amos oli noin puolivuotias muuttaessaan Tuukkaselle.

”Laitoimme hänelle viltin joulukuusen alle, ja hän tuli kuin joululahjana viikon kuluttua ensitapaamisestamme”, sanoo Tuukkanen.

Alkuajat Amoksen kanssa olivat kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Koira kärsi vakavasta eroahdistuksesta ja pelkäsi paljon. Hän ulvoi ja tuhosi kaiken mitä hänellä oli paniikissaan.

”Asiat paranivat hänen vanhetessa, mutta vasta 1,5-vuotiaana tilanne oli todella hyvä”, Tuukkanen sanoo.

Tuukkanen kertoo, että tällaisessa tilanteessa sinun on vain otettava rauhallisesti koiran tahdissa, eikä pakottaa koiraa tilanteisiin, jotka ovat liian pelottavia sille. He välttivät vaikeita tilanteita ja palkitsivat reippaasti, kun Amos lopulta uskalsikin kohdata pelkonsa.

”Amos on saanut myös paljon apua muilta koirilta, esimerkiksi toinen koira opetti häntä kävelemään portaita, jota hän ei alussa uskaltanut tehdä”, Tuukkanen sanoo.

Jopa Tuukkanen on kehittynyt paljon ihmisenä siitä, kun Amos tuli hänen elämäänsä. Amos on hänen ensimmäinen koiransa, ja nyt hän ymmärtää eläimiä paljon paremmin, on organisoidumpi ja johdonmukaisempi sekä kärsivällisempi.

”Minun silloisella poikaystävälläni oli ollut koira aikaisemmin, joten tuntui turvalliselta hankkia koira yhdessä. En tiennyt mitä tekisin, kun Amos pelkäsi ja murisi aluksi. Olemme oppineet yhdessä Amoksen kanssa, ja nyt olisin todennäköisesti valmis ottamaan entistäkin vaativamman rescuekoiran”, sanoo Tuukkanen.

Jos Tuukkanen kuvailisi Amosta ihmisenä, koira olisi ujo kaveri, joka on silti kaikkien ystävä. Hän suojelee ystäviään ja leikkii kaikkien kanssa.

”Hän on vähän kuin Muumien Nipsu, mutta hän on silti hyvä kaveri”, Tuukkanen sanoo.

Amos on myös hyvä voittamaan pelkonsa, ja vaikka raitiovaunu on pelottava, koira nousee kyytiin ja luottaa siihen, että se ei ole niin vaarallista miltä se tuntuu.

Sen jälkeen, kun Tuukkanen ja hänen silloinen poikaystävänsä erosivat, heillä on ollut Amoksen yhteishuoltajuus. Amos asuu muutamia kuukausia Tampereella entisen poikaystävän luona ja sitten joitakin Tuukkasen kanssa Helsingissä.

”On hienoa, että olemme pystyneet ratkaisemaan sen niin, että Amos viihtyy niin hyvin molemmissa paikoissa. Emme koskaan tekisi tätä, jos kävi ilmi, että koira ei pidä siitä”, Tuukkanen sanoo.

Mieluiten Tuukkanen käy kävelyillä metsässä Amoksen ollessa vapaana. Hän oli hermostunut aloittaessaan harjoittelemaan Amoksen irti oloa, mutta se meni hyvin ja Amos halusi olla lähellä Tuukkasta.

”En koskaan unohda, kun olimme isoäitini kesämökillä ensimmäisen yhteisen kesämme aikana, ja Amos sai olla irti ensimmäistä kertaa. Hän pyöri mustikkapensaassa ja söi niin paljon mustikoita, että hänen koko suunsa ympärys oli todella sininen”, sanoo Tuukkanen.

Niille, jotka haluavat hankkia rescuekoiran, Tuukkanen haluaa sanoa, että pitäisi miettiä, onko sinulla todella aikaa ja kärsivällisyyttä. On eduksi olla alussa paljon vapaalla, valmiina haasteisiin sekä ottaa aikansa.

”Mutta ei ole parempaa tapaa hankkia koira,” sanoo Tuukkanen.

– Mette Bergh

Mikäli olet kiinnostunut jakamaan oman tarinasi, ota meihin yhteyttä sähköpostitse

Comments are closed.