#Meidäntarina: Pati on todiste siitä, että jopa kissa pärjää ilman näköänsä

#Meidäntarina: Pati on todiste siitä, että jopa kissa pärjää ilman näköänsä

 

Tuba Incaz asuu yksin kissansa Patin kanssa Lauttasaaressa. Pati on hänen perheensä ja hän ei olekaan mikään tavallinen kissa. Sillä Pati on ollut sokea syntymästään asti, eikä koskaan ole nähnyt miltä omistajansa tai maailma näyttää.

Neljä ja puoli vuotta sitten Incaz sai ystävältänsä lahjan, joka oli seitsemän kuukauden ikäinen rescuekissa. Incaz on aina ollut koiraihminen, mutta siitä huolimatta hän antoi Patille kodin.

– Häntä kutsuttiin Kylliksi, kun hän tuli luokseni, mutta en pitänyt nimestä, joten annoin hänelle nimen Pati, joka tarkoittaa turkiksi tassua, Incaz sanoo.

Ensin Incaz ei tiennyt, että Pati oli sokea ja pohti usein syytä sille miksi kissa käyttäytyi niin oudosti. Pati törmäili huonekaluihin ja ei löytänyt ruokakulhoansa. Ystävä, joka antoi hänelle kissan, oli unohtanut kertoa että Pati on sokea.

– Vein hänet eläinlääkäriin ja sain selville Patin olleen sokea syntymästä lähtien. Hän on syntynyt ilman pupilleja, mutta eläinlääkärin mukaan hän ei kärsi siitä niin kauan kuin autan häntä elämään sokeana, Incaz sanoo.

Pati tarvitsee ihmistä selviytyäkseen elämästä, ja huolehtiminen Patista on innostanut Incazia huolehtimaan liikuntarajoitteisista eläimistä. Hän uskoo, että jos hän tulevaisuudessa hankkii uuden lemmikin, se on myös liikuntarajoitteinen eläin, joka tarvitsee ihmistä enemmän kuin terve eläin.

Pati on loppujen lopuksi erittäin älykäs kissa ja tuntee asunnon niin hyvin, että hän voi nyt liikkua siellä ongelmitta. Kuitenkin suurin ongelma Incazin elämässä on ollut muuttaminen.

– Patin on vaikea sopeutua uuteen paikkaan, enkä oikein sisusta asuntoa, sillä se tarkoittaisi, että Patin pitää jälleen oppia missä kaikki on, sanoo Incaz.

Kerran Pati hyppäsi ikkunasta, mutta koska hän ei tiennyt missä oli ja miten hän voisi liikkua, hän istui odottamassa apua.

– Pati istui ikkunan ulkopuolella yli tunnin ennen kuin löysin hänet ja pystyin auttamaan häntä taas, Incaz sanoo.

Kun he muuttivat Lauttasaareen, kesti kauan ennen kuin Pati oppi missä hänen hiekkalaatikkonsa oli. Lisäksi Patin oli vaikeaa sopeutua paljon pienempään asuntoon kuin oli aiemmin tottunut. Incaz on edelleen hämmästynyt, kuinka hyvin Pati lopulta mukautui ja miten hän oppi tietämään tarkalleen missä huonekalut ovat asunnossa.

– Hän on silti kissa, joka haluaa kiipeillä ylös asioita ja tekee sen helposti. Tosin hän ei pysty hyppäämään alas ilman, että hän ensin tunnustelee, kuinka kaukana maa on, ja siksi hän joutuu esimerkiksi nousemaan pöydälle tuolin kautta, Incaz sanoo.

Incaz on pohtinut luuleeko Pati todella olevansa kissa, koska hän usein käyttäytyy hieman oudosti verrattuna muihin kissoihin. He nukkuvat aina yhdessä ja Pati usein makaa pää tyynyllä peiton alla.

– Koska Pati on sokea, muut aistit ovat terävämpiä, ja hän tietää esimerkiksi välittömästi, jos olen surullinen, Incaz sanoo.

Incaz yrittää tällä hetkellä pitää Patin dieetillä, joka ei ole helpoin, koska sokea kissa ei voi liikkua ja juosta samalla tavalla kuin tavalliset kissat.

– Hän voi olla hieman draama kuningatar ja usein makaa keskellä lattiaa esittäen kuollutta, jos hänellä ei ole ruokaa kulhossa. Hän ei reagoi, jos hänelle puhuu tai muutakaan ennen kuin hän saa ruokaa, Incaz sanoo.

Rescue eläimen hoitaminen on jotain, mitä Incaz suosittelee. Hän sanoo, että hän tuntee olevansa äiti ja toisinaan jopa yli suojelee Patia.

– Tuntuu kuin muuttaisin elämää ja en tuntisi samoin, jos olisin huolehtinut tavallisesta terveestä eläimestä Patin sijaan, Incaz sanoo.

Mette Bergh

Comments are closed.