Kissoille hoitaja: Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Kissoille hoitaja: Mitä kannattaa ottaa huomioon?

 

Kissojen tarpeet hoitajan ja hoitopaikan suhteen eroavat koirista siinä mielessä, että kissa on eläimenä äärimmäisen herkkä stressaantumaan pienistäkin muutoksista elämässä ja stressi voi myös johtaa nopeasti kissan sairastumiseen äkillisesti.

Siinä missä koira hyötyy ja kaipaa rutiineja elämäänsä, kissalle ne ovat elintärkeitä. Kissa on koirasta poiketen hyvin paikkasidonnainen ja muutoksiin hitaasti tottuva eläin noin yleisesti ottaen. Kissalle jopa huonekalun siirtäminen olohuoneessa eri nurkkaan voi laukaista stressireaktion, josta yleisimpiä seurauksia ovat esimerkiksi virtsatietulehdukset tai erilaiset suolistotulehdukset.

Myös erilaisia käytösongelmia vetäytymisestä aggressiivisuuteen asti voi nousta esiin nopeasti stressin seurauksena. Normaalisti sosiaalinen ja rento sylikissa voi muuttua hoidon aikana pelokkaaksi ja sähiseväksi purukoneeksi tai aloittaa laatikon ulkopuolelle virtsaamisen/ulostamisen jos tilanne on sille liian stressaava. Mielenosoittamiseen kissojen aivorakenne ei todistetusti kykene vaan kyse on aina stressipohjaisesta käytöksestä.

Siispä kissojen kohdalla hoidon tulisi aina tapahtua mielellään sille tutussa ja turvallisessa ympäristössä mahdollisimman paljon mukaillen niitä rutiineja mitä sen elämässä normaalistikin arjessa noudatetaan. On hyvä muistaa, että kissa tarvitsee ruokaa useamman kerran vuorokaudessa ja vessojen siivousta säännöllisesti, jotta sen yleisvointi pysyy hyvänä. Lisäksi tulevat seuranpito, virikkeistäminen, lepo ja leikki.

Hoitajan on tärkeä muistaa, että asiat tehdään kissan tahtiin. Kissaa ei voi pakottaa kontaktiin tai läheisyyteen vaan sille on annettavaa aikaa ja tilaa. Kuitenkin hoitajan tulee huolehtia, että kissaan saadaan näköyhteys ja sen vointi tulee tarkistettua säännöllisesti. Kissan tulee todistetusti ruokailla, nauttia nestettä, käydä vessa-asioilla ja liikuskella. Apaattisena kököttävä kissa on aina hälytysmerkki.

Hoitajaa valitessa on kissanomistajan hyvä tuoda esiin se, että hoitotilanne on kissan arjessa aina kissalle poikkeustila ja riski sairastumiseen on silloin korkeampi kuin muulloin. Myös jo olemassa olevat kiputilat tai krooniset sairaudet voivat oireilla voimakkaammin. Näin ollen hoitajan tulee olla hyvin tarkka kissan käytöksen pienistäkin muutoksista ja tarvittaessa nopeasti raportoida näistä omistajaa/ toimittaa kissa tarvittaessa eläinlääkäriin. Kun kissan hoitojakso on huolella ennakkoon käyty läpi hoitajan ja omistajan kanssa on tämäkin vaihe kissan elämässä sellainen, josta selvitään kunnialla ja ilman harmeja läpi.

Ps. On myös hyvin tavallista, että kissan käytös voi olla joitakin vuorokausia poikkeavaa, kun omistaja palaa, sillä stressitasojen normalisoituminen ottaa aikaa. Kissan oloa voidaan helpottaa hoidon aikana ja sen jälkeen käsikauppa-valmisteena saatavilla valmisteilla kuten Feliwaylla, Calmexilla tai RescueRemedylla. Kysy lisää apteekista tai eläinkaupasta.

Suzanne Lindgren

Tassuvahti ja Eläinten Hyvinvointineuvola Eläintenkouluttaja 2018

 

Comments are closed.